За да се насладите на добра половинка, това са стъпките, които трябва да следвате:
Най-добрият начин да пиете Йерба Мате е да се отпуснете и да му се насладите. За да подготвите Мате по традиционния начин, както го пият индианците Гуарани, отделете малко време. Но това може да стане със сигурност част от церемонията по пиенето му.
1.Напълнете Калабаза (съда от който ще пиете Мате,кратунка или силиконова чаша Матео) с Йерба Мате до приблизително от ½ до ¾ от него (повече Йерба - по-силен вкус).
2. Покрийте отвора на Калабаза с ръка и го разклатете нагоре и надолу. По този начин прахът на Йерба ще бъде на върха, по този начин предотвратява запушването на bombilla (мундщук за пиене на мате).
3. Напълнете Калабаза с топла (приблизително 40 ° C) вода (1/4) и оставете да кисне около 2 минути. Това ще избегне изгарянето на чая.
4. Добавете малко гореща вода (70 ° -80 ° C) до половината на съда.
5. Поставете Bombilla, докато стигне дъното на съда. След като поставите Bombilla в съда, тя не трябва да бъде местена. В противен случай Bombilla може да се запуши.
6. Сега добавете гореща вода (70 ° -80 ° C), като почти напълните съда. Няма проблем, ако някои листа се оставят сухи с първото пълнене, в крайна сметка всички листа на Йерба ще бъдат достигнати от водата.
Вкусът на първия Yerba Mate ще бъде особен, някои казват странно, с лек горчив вкус. Но се страхувате да го опитате. С времето ще откриете любимия си вкус (със или без захар; мента и т.н.), както всички в Южна Америка. Има дори някои специални рецепти за приготвяне на Yerba Mate.
Грижа за Калабазата
Препоръчително е да почиствате Калабазата от йерба след всяка употреба. Също така би било препоръчително да прочистите Калабазата с вода и да я оставите да изсъхне с отвора. Честа грешка е да оставите Калабазата да изсъхне с отвора надолу. По този начин Калабазата остава по-дълго влажна и може да хване плесен.*
*Важи за естествените Калабази и тези от Пао санто